Meddelare: Brita Kajsa Pettersson  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Sättna

Lars Jöns mor i Hov i Selånger var en så där trollgumma. Då hon var död hittade man i hennes grejor dödmull och dödben. De skulle förstås ha burit detta tillbaka till kyrkogården, men de var så oförståndiga, att de kastade det på elden; men efter den dagen blev det på tok i rummet. Det lyste så konstigt ur spisen på nätterna, fast där ingen eld var. Det sken så klart, att du kunde se blommorna på ett gammalt skåp, som stod i rummet. Men de hade väl hittat på något knep, för det blev bra sedan. Det är en 50 år sedan.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.